Opublikowano:

lukier z cytryny – przepis na lukier cytrynowy

Białym lukrem dekoruję pierniczki, a także korzenne ciasteczka, można również skleić i ozdobić nim domek z piernika, również udekorować tort. Jest też dobry do zwykłych wypieków. Jeżeli chcesz pokryć pierniczki grubszą warstwą lukru o białej barwie, musisz zrobić go z nieco mniejszej ilości wody. Będzie wtedy gęsty i nie spłynie z ciasteczek zanim zgęstnieje. Zamiast wody możesz dodać soku z cytryny. Lukier będzie miał wtedy piękny zapach i cytrusowy smak.

Składniki na lukier z cytryny:

  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka gorącej wody
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie na lukier cytrynowy

Do miski wrzucam białko jaja, dodaję cukier puder (najlepiej porcjami) i miksuję. Miksuję, aż lukier będzie miał dobrą konsystencję – będzie bardzo gęsty. Ubijam białko z cukrem na sztywną pianę, potem po dodaniu cukru pudru piana nie będzie miała sztywności, ale będzie na tyle gęsta, że powstanie świetny lukier. Do takiego lukru można dodać kilka kropel aromatu lub soku z cytryny, po tym trzeba dodać jeszcze trochę cukru pudru, bo lukier będzie rzadszy. Jeśli lukier zastygnie w misce, to rozpuszczamy go kilkoma kroplami soku z cytryny albo wody i mieszamy (wystarczy łyżką). Lukier biały nakładam do szprycy lub woreczka z wyciętą dziurką i dekoruję pierniczki, ciastka czy torty. Gotowe. Po nałożeniu lukier twardnieje i nic więcej nie trzeba robić.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *